Via elektroden worden elektrische impulsen naar specifieke plaatsen op het lichaam gezonden. De spieren reageren hierop. Als gevolg daarvan vinden 2 zaken plaats:
1) Pompfunctie van de spier:
Als laagfrequente elektrische stimulatie wordt toegepast op een stijf/vermoeid lichaamsdeel gaan de spieren zich afwisselend samentrekken en ontspannen.
Samentrekken: bloed, met afvalstoffen, wordt eruitgeperst.
Ontspannen: vers bloed vult de spier weer.
Door dit herhaalde ""pompen""van de spier wordt de doorbloeding verbeterd, waardoor problemen zoals stijve schouders, vermoeide benen en kramp worden verminderd.
2) Verminderen van pijn:
De zenuwen in het gebied dat laagfrequente elektrische signalen ontvangt worden gestimuleerd. Dit werkt in op de pijngeleiding van het lichaam naar het ruggemerg (pijnsignalen worden ""tegengehouden""). Het effect hiervan is relatief kortdurend. De frequenties die hiervoor worden gebruikt zijn ca: 2 ~ 100Hz.
Elektrostimulatie kan ook pijnbestrijdend werken doordat het lichaam wordt geprikkeld om natuurlijke morfine-achtige stoffen (endorfinen) aan te maken. Het effect hiervan houdt langer aan (5 ~ 12 uur). Dit effect vindt plaats bij frequenties van 100 ~ 1200 Hz.